مروری بر شبکههای اجتماعی مبتنی بر صوت، اسپیس توییتر و کلابهاوس
تنها صداست که میماند
شاید هیچچیز مثل گفتوگوی کلابهاوسی و نسبتا شلوغ دیشب ظریف و بازتاب حرفهایش در رسانهها نمیتوانست به این سرعت شبکههای اجتماعی مبتنی بر صوت را سر زبانها بیندازد، بهطوری که شاید محبوبیت روزافزون پادکستها را بتوان در آیندهای نزدیک برای این شبکههای اجتماعی هم متصور بود، مخصوصا در چند ماه آینده که حداقل فضای مجازی ایران یک موضوع مهم و داغ برای بحث دارد؛ انتخابات ۱۴۰۰.
تصور کنید در یک روز عادی، ساعت ۲ ظهر پای گفتوگوی ایلان ماسک درباره مسیر پیشروی SpaceX مینشینید، ساعت ۶ عصر سخنان وزیر جوان درباره کیفیت بالای اینترنت ایران نسبت به کشور زیمبابوه را میشنوید و ساعت ۱۱ شب هم دوستانتان اجرای زنده موسیقی دارند و بساط بگووبخندتان به راه است. روز جذابی است، نه؟ این سادهترین تصویر از علت اقبال پرشور مردم به شبکههای اجتماعی مبتنی بر صوت است! بله، «کلابهاوس» و قابلیت جدید توییتر به نام «Space».
چندسالیست که مکالمه آنلاین صوتی بسیار فراگیر شده؛ اپلیکیشنهای تماس صوتی و تصویری نظیر Google Meet و Skype، یا پلتفرمهای حرفهایتر مثل Discord، و یا امکان چت صوتی تلگرام در گروهها و کانالهای این پیامرسان ر که چند وقتی از انتشار آن میگذرد میشناسیم، اما اکنون صحبت از پیامرسان صوتی نیست، صحبت از شبکههای اجتماعی مبتنی بر صوت است.
کلابهاوس یک شبکه اجتماعی مبتنی بر صوت است که تقریبا یک سال پیش به صورت عمومی برای کاربران iOS منتشر شد. برای نصب نسخه رسمی این اپلیکیشن تنها کافیست دو چیز داشته باشید؛ آیفون، و دوستی که جدای از به نام زدن لواسان، حاضر باشد دعوتنامه کلابهاوسش را خرج شما کند. البته نسخههای غیررسمی این اپلیکیشن برای کاربران اندرویدی در دسترس است. این شبکه اجتماعی از ابتدای انتشار، به خوبی و خوشی شیب ملایم رشد خود را طی میکرد که با ورود بُت دنیای تکنولوژی، ایلان ماسک، دیگر روی رشد ملایم را به خود ندید و شیب افزایش محبوبیتش بیشتر شد.
توییتر هم اخیرا از قابلیت جدید خود به نام Space رونمایی کرد؛ قابلیتی که تنه به تنه کلابهاوس میزند و حتی مزایایی نسبت به آن دارد. بگذارید اندکی از کرامات این دو شبکهی اجتماعی را با هم مقایسه کنیم.
بدیهیترین تفاوت کلابهاوس نسبت به توییتر، این است که در کمال تعجب فعلا در جهت مخالف ارزشها حرکت نکرده و فیلتر نیست. از آنجایی که برای یک زندگی عادی دانشجویی باید ۲۴ ساعته فیلترشکنمان روشن باشد، نمیدانم فیلتر نبودن یک شبکه اجتماعی مزیت است یا مضرت.
کلابهاوس ساختار حرفهایتری نسبت به توییتر دارد. برای هر گفتوگو اتاقی جداگانه با همان موضوع میتوان ایجاد کرد، میتوان اتاق را پیش از شروع گفتوگو تعریف کرد و به اشتراک گذاشت و افراد علاقهمند رویداد را با یک دکمه به Calendar خود اضافه کنند، اما توییتر هر کسی «فضا»ی خود را دارد و موضوع و زمان آن مشخص نیست. نهایتا میتوانید با یک توییت یا از هر طریقی به اطرافیانتان اطلاع دهید که در ساعت فلان، فضای خود با موضوعی خاص را شروع میکنید.
در نهایت بزرگترین مزیت قابلیت جدید توییتر نسبت به کلابهاوس، از دست ندادن گراف آشنایان توییتریست. در کلابهاوس میتوانید افراد جدید را دنبال کنید یا دوستان توییتری خود را بیابید، اما خب در توییتر، همه همچنان دور هم هستند. اگر دغدغه اصلی شما شناختن افراد حرفهای جدید باشد، تفاوت خاصی متوجه این دو پلتفرم نیست، اما همانطور که گفتیم به دلیل ساختار حرفهایتر کلابهاوس، احتمالا این افراد در این شبکه دستیافتنیتر باشند.
در آخر، ما به دنبال تعیین برنده و بازنده نیستیم. اینکه هرکدام از این پلتفرمها چه مسیری را طی خواهند کرد را شاید فقط خدا بداند. ما میبینیم و میشنویم و از هرچه برایمان بهتر باشد استفاده میکنیم. اگر میخواهید دقیقتر این دو پلتفرم را با یکدیگر مقایسه کنید، خواندن این لینک شروع خوبیست، قدم بعدی استفاده از پلتفرمها و تست میدانی است!