معرفی فیلمهای سینمایی The Post و Spotlight به مناسبت روز خبرنگار
روایتگران حقیقت
امروز، ۱۷ مرداد روز خبرنگار نام دارد؛ روزی که به یاد محمود صارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی که به همراه هشت نفر از اعضای کنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان و به دست طالبان به شهادت رسید، نامگذاری شده است.
به مناسبت روز خبرنگار تصمیم گرفتیم دو فیلم سینمایی با موضوع خبرنگاری و روزنامهنگاری پیشنهاد بدهیم؛ فیلمهای «Spotlight» و «The Post» که به ترتیب در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۷ اکران شدهاند.
یکی برای همه، همه برای یکی

پست (مخفف روزنامه واشنیگتون پست) فیلمی به کارگردانی استیون اسپیلبرگ و هنرنمایی ۲ بازیگر بزرگ تاریخ سینما، تام هنکس و مریل استریپ است. فیلم در سال ۲۰۱۷ اکران شد و در فصل جوایز نامزدیهای بسیاری به دست آورد و از منتقدان نیز نمره ۸۸ از ۱۰۰ را کسب کرد.
در دهه ۷۰ اوج افشاگریها علیه حکومت نیکسون، به خصوص درباره جنگ ویتنام صورت گرفت. ابتدا روزنامه نیویورک تایمز بخشی از اسناد محرمانه مربوط به جنگ ویتنام را منتشر کرد که به سرعت توسط دولت جمعآوری و روزنامه تایمز با اتهاماتی چون خیانت و اقدام علیه امنیت ملی توقیف شد. پس از این اتفاق اکثر روزنامهها راه محافظهکاری پیش گرفتند اما بین آنها روزنامه «واشینگتن پست» و در رأس آنها «بن بردلی»، سردبیر روزنامه به مجموعه کامل اسناد محرمانه دولت دست پیدا کرد و برخلاف بقیه تصمیم گرفت در گزارشی کامل در چند روز تمامی اسناد را افشا کند. بن بردلی بعدها در یک کتاب و یک مصاحبه جزئیات این افشاگری را به طور کامل توضیح داد.
فیلم روایت جدال و کشمکش بن بردلی و کی گراهام، سردبیر و رئیس روزنامه در مقابل دولت و نیروهای امنیتی است. تام هنکس و مریل استریپ هم به ترتیب نقشهای بن بردلی و کی گراهام را ایفا میکنند که درکنار کارگردانی اسپیلبرگ بینقص جلوه میکند.
فهرست رسوایی

اسپاتلایت فیلمی به کارگردانی تام مککارتی و هنرنمایی مایکل کیتون، ریچل مکآدامز، مارک روفالو و … است. فیلم محصول سال ۲۰۱۵ است و در فصل جوایز اسکار توانست ۲ اسکار بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه اصلی را از آن خود کند. فیلم از منتقدین متوسط نمره ۹۷ از ۱۰۰ را کسب کرد.
شروع قرن ۲۱ با فاجعه ۱۱ سپتامبر برای آمریکا همراه بود. اتفاقی که تا ماهها مردم آمریکا را در شوک و مقامات را در حالت آمادهباش فرو برد. حدود ۱۰ ماه پس از این اتفاق شوک جدیدی توسط رسانهها افشا شد که خشم مردم آمریکا را به شدت برانگیخت. روزنامه «بوستون گلوب» و در رأس آنها تیمی از خبرنگاران ویژه روزنامه که تحت عنوان «گروه اسپاتلایت» کار میکردند، به طور ناگهانی متوجه میشوند که یک روحانی در این شهر متهم به آزار و اذیت جنسی کودکان شده است. تحقیقات بیشتر آنها فاش میکند که همین روحانی در بیش از ۱۰ شهر دیگر مجموعا ۸۰ کودک را مورد آزار و اذیت قرار داده و هربار توسط کلیسا روی آن سرپوش گذاشته و به شهر دیگری منتقل شده است. تحقیقات بیشتر آنها فاش میکند که این تنها پدر روحانیای نیست که کلیسا بر روی اعمال شنیع غیراخلاقی آنها سرپوش گذاشته و در سطح کشور با الگویی تکراری و مشخص، چندین هزار نفر از این افراد وجود دارند که هزاران هزار کودک را مورد آزار و اذیت قرار دادند و هربار توسط کلیسا این قضیه مخفی شده و رسانهای نشده است. افشای این مقاله درباره کلیسا کشور آمریکا را به شوک فروبرد و اعتراضات علیه واتیکان به شدت افزایش پیدا کرد. والتر رابینسون، خبرنگار ارشد بخش اسپاتلایت بعدها در مصاحبهای گفت که وقتی این پرونده را شروع کرد، هیچگاه به عمق تاریک آن فکر نمیکرد و پس از تکمیل مقاله و افشاگری کل تیم تا مدتها در شوک بودهاند.
فیلم روایت افشاگری این ماجرای جنجالی در سال ۲۰۰۱ است و تمرکز خود را بر روی خبرنگاران روزنامه و بخش اسپاتلایت میگذارد که مایکل کیتون، مارک روفالو، ریچل مکآدامز و برایان جیمز نقش آنها را بازی میکنند که سعی میکنند در مقابل تمامی فشارهای کلیسای واتیکان، قدرتمندترین اجتماع مذهبی مسیحیان تاریکترین و تلخترین افشاگری ممکن را داشته باشند.